Materialen zorg en vlekkenadvies

Pillen

Het pillen van een kledingstuk is iets dat kan ontstaan door het wassen of dragen van een kledingstuk. Losse vezels van een geweven stof gaan zich door het schuren bundelen en daardoor ontstaan er kleine bolletjes, bijvoorbeeld bij de oksel, bij schurens contact bij een tas of riem of als je veel met je elleboog op tafel leunt. Of ook als je het kledingstuk wast op een wasprogramma waarbij het teveel centrifugeert en dus te hard tegen de binnenkant  van je wasmachine aan slaat. Het is dus niet per se het gevolg van mindere kwaliteit van een stof, maar een eigenschap van bijna alle jersey, ofwel gebreide stoffen en bijna onontkoombaar. Afhankelijk van de weving gebeurt het in meerdere of mindere mate. Ons advies is daarom om altijd een wasprogramma te kiezen met zo min mogelijk wrijving, zoals het wolwasprogramma. En was nooit iets tegelijk met een spijkerbroek. Daar zitten echt metalen spijkers in en dat maakt je fijne kledingstuk echt kapot! Er bestaan speciale pill scheerapparaten of -kammetjes waarmee je de bolletjes van je wollen  trui of broek kunt verwijderen. We raden geen normaal scheermes aan want daarmee kun je de sof beschadigen.

Ritsen

Voor ons eigen merk gebruiken we het liefste metalen ritsen van een goede kwaliteit, net als vroeger. Pas met deze sterke ritsen wel op: je wil liever niet dat je mooie bloesje of hemdje ertussen komt. Sluit de ritsen altijd bij het wassen, want deze kan ook schade aan de stof toebrengen.

Wasadvies

Bij onze BANNOU’s geven we een wasinstructie mee, deze kun je hier lezen. Voor andere merken: lees de wasinstructies eerst, was zo min mogelijk en zou koud mogelijk, op een programma dat zo min mogelijk centrifugeert. Dit is namelijk altijd duurzamer: het kledingstuk blijft dan langer mooi. Daraom raden we altijd de wasdroger af, ook al staat er in het label dat het wel kan. Je kledingstuk slijt dan aanzienlijk. Let er verder bij stoffen als Rayon en Viscose op dat het een natuurlijke krimp kan hebben.

Vlekkenadvies

Elke vlek heeft weer zijn eigen behandeling nodig. En dan moet je natuurlijk ook weten met welke stof je te maken hebt. Lees liever altijd eerst de wasinstructies. Bij natuurlijke materialen zoals zijde, Tencel, wol en katoen is het nooit een goed idee om te wrijven of tw wringen. Je kunt dan de kleurstof wegwrijven uit de vezels en ook pillen veroorzaken. Voorzichtig deppen met een schone doek is dan vaak het devies. Via de alomwetende online zoekmachine kom je vaak te weten hoe je het beste een vlek kunt verwijderen. En anders gewoon naar de stomerij ermee!

Kleding inkorten

Voordat je een broek of jurk laat inkorten, raden we aan om het eerst te wassen. Dan voorkom je dat het alsnog gaat krimpen en korter wordt dan gewenst was. Zelf passen we trouwens geen kleding aan, maar we hebben in Amsterdam wel een paar adresjes waar je zoiets zou kunnen laten doen. Bel ons gerust!

 

 

 

preloader